hürriyet

24 Kasım 2012 Cumartesi

NARLI AŞURE

narlı aşure

Aşure pişirmeyi önceleri çok zor bulur ve pişiremeyeceğimi düşünürdüm, fakat bir kere pişirmeye başlayınca hiç zor olmadığını düşünmeye başladım. Hatta çok zevkli  olduğunu gördüm. Pişirmek kadar dağıtmak ve dağıttığın insanların yüzündeki o gülümseme her şeye değiyor. Aşurenin manası da bur da saklı olmalı. Paylaşmak. Günümüz insanlarının giderek unuttuğu değer yargılarından sadece birisi. İnsanlar bir şeyler alarak mutlu olacaklarını sanıyorlar, aslında insanı mutlu eden vermektir. Hadi ne duruyorsunuz beraber aşure pişirelim. Hep beraber yiyelim.

MALZEMELERİMİZ:

300 gr aşurelik buğday
2.5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı nohut
yarım su bardağı kuru fasulye
4-5 karanfil
l limon kabuğu rendesi
1 çay bardağı kuş üzümü
1 çay bardağı kuru üzüm
fıstık(dolmalık)
kayısı(küçük, küçük doğranmış)
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı ince çekilmiş fındık
1 tatlı kaşığı tuz
tarçın
üzeri için nar.

Aşureyi kaynatmaya bir gün önceden başlıyoruz. Buna ön hazırlıkta diyebiliriz. Aşurelik buğdayımızı derin ve büyük tencerede yaklaşık yarım saat kadar kaynatıp, öğlece bırakıyoruz. Yine akşamdan kuru fasulyeyi ve nohutu ıslatıyoruz. Ertesi gün fasulye ve nohutumuzu haşlıyoruz. Aynı zamanda buğdayımızı da yaklaşık 1 saat kadar sıcak su ilave ederek, karıştırarak, orta ateşte kaynatıyoruz. Buğdayın kıvamı kaynarken hazır çorba kıvamında olmalı. Bu kıvama göre sıcak suyu ilave ediyoruz. Çünkü buğdayımız ne çok sulu olmalı ne de çok katı olmalı.
Buğdayımız irileşince, nohut ve fasulyemizi, tuzumuzu, ilave ediyor ve pişirmeye devam ediyoruz.(Yaklaşık 15 dakika) Sonunda tüm çerezlerimizi ilave ediyoruz. Aşureyi ocaktan almadan önce, şekerini ve bir miktar tarçını, karanfili ilave edip iyice karıştırıyor, ocaktan alıyoruz.
Biraz ılınınca üzerine nar ilave ederek servis yapıyoruz.


narlı aşure


Kuru üzümlerin aşurenin rengini koyulaştırmaması için önceden biraz kaynatıp, suyunu süzmenizi tavsiye ederim. Yine aşurenin rengini açık seviyorsanız, tarçını içine değil, servis yaparken üzerine ilave etmenizi öneririm. Ben aşurenin içinde tarçın olmayınca tadını alamıyorum.

Aşure bazı bölgelerde sıcak çorba gibi tüketiliyor, bazı bölgelerde soğuk tüketiliyor. Ben soğuk tüketmeyi sevenlerdenim.

Hepimize afiyet olsun......

Translate