hürriyet

9 Nisan 2013 Salı

Kinzili yoğurt çorba

kinzili yoğurt çorba







Evde doğal çorba yapmayı sevenler için güzel bir çorba tarifi vermek istiyorum. Ama önce bilmeyenleriniz için kinziden bahsetmek isterim. Kinzi diğer adıyla kişniş diyoruz. Tohum şeklinde olana kişniş deniyor.


Kinziyle tanışmama vesile olan eşimdir. Çünkü kinzi onların mutfağının vazgeçilmezi diyebilirim. En çok yoğurt çorbada, barbunyada, kuru fasulyede, dolmalarda kullanıyorum. Saydığım bu yemeklere oldukça farklı bir lezzet katıyor.


Kinzi neye benziyor nereden bulabiliriz? derseniz... Kinziyi pazarlarda rahatlıkla  bulabilirsiniz. Maydanoza benziyor, yaprakları biraz daha küçük ve kokusu daha farklı oluyor. Tek başına kokusu size iyi gelmeye bilir. Fakat yemeklere girdiğinde çok güzel bir lezzete dönüşüyor. Farklı bir aroma ortaya çıkıyor.


Kinzinin mide rahatsızlıklarına iyi geldiğini söyleyebilirim. Özellikle hazımsızlık problemi çekenlerin mutfağından ayırmamasını tavsiye ederim.


mykitchen, buse





KİNZİLİ YOĞURT ÇORBAMIZIN TARİFİ


Malzemelerimiz:

Orta boy tencere için;
3 çorba kaşığı beyaz un,
1 küçük kase dolusu yoğurt,
1 çorba kaşığı tereyağ,
1 bağ kinzi ince  doğranacak,
yarım çorba kaşığı biber salçası,
yarım çorba kaşığı domates salçası,
biraz kırmızı pul biber,
biraz zerdeçal,
tuz, biraz nane.
2 diş sarımsak.


HAZIRLANIŞI:

Tencereye; unu, yoğurdu ,salçayı, koyuyor ve tel çırpıcıyla çırpıyoruz. Bir bardak soğuk su koyarak çırpmaya devam ediyoruz. Çorbanın kalan suyunu sıcak su ilave ederek tamamlıyoruz.  Orta ateşte kaynamaya başlayana kadar karıştırıyoruz. Kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Bu esnada tere yağını, kinzileri, naneyi tuzunu, biberlerini ve dövülmüş sarımsakları ilave ediyoruz. Yaklaşık olarak 10 dakika kadar kısık ateşte pişiriyoruz. 

Sıcak sıcak içiyoruz. Afiyet olsun...








Translate