hürriyet

5 Kasım 2012 Pazartesi

Turşu kavurma

Aranızda turşu sevmeyen var mıdır, bilmiyorum. Turşunun her çeşidini severek tüketen birisiyim. Annemin turşusu üzerine turşu tanımam. Turşu kavurmasında ben  yeşil domates turşusunu ve fasulye turşusunu kullanmayı severim. Turşu kavurması karadeniz yöresine ait bir çeşit olduğu için aranızda turşuda kavrulur mu diyenler olduğunu duyar gibiyim. Olur hemde çok lezzetli olur. Balık yemekleri yanında, çay saatletlerinde pasta, börek, kek yanında tüketmenizi tavsiye ederim. 
Turşu kavurmasına geçmeden önce iyi bir turşu kavurması için iyi bir domates turşusu tarifi vermek isterim.

yeşil domates turşusu
YEŞİL DOMATES TURŞUSU:
İyi bir turşunun, çok tuzlu olmaması ve turşunun diri olması ,suyunun berrak olması gerekir. 
Turşuyu yapacağımız kabın dibine bir tatlı kaşığı toz şeker ilave ediyoruz. Domatesleri yıkıyor ve çatal yardımıyla deliyoruz. Kabın içine domatesleri yerleştiriyoruz. 5 diş sarımsağı eziyor ve domateslerin üzerine yerleştiriyoruz.
Turşu suyu için,mesela 5 kilo turşu için 6 kaşık turşu tuzu (kaya tuzu) ve su ile karıştırıyoruz. Bu karışımı domateslerin üzerine çıkacak şekilde döküyoruz. Turşunun üzerine; yarım bağ dere otu ve maydanoz yıkayıp turşu kabının ağzı hava almayacak şekilde döşeyip, kapağını sıkıca kapatıyoruz. Ortalama bir turşunun oluşması hava şartlarına göre 15 günle 20 gün arasındadır.

Evet şimdi sıra turşu kavurmasında
Turşu kavurması için, 1 adet pırasaya ve 5 ortaboy domates turşusuna ihtiyacımız olacak. Pırasayı yıkıyor ve uzun ince ince doğruyoruz.  Geniş bir tavada, pırasaları  bir küçük çay bardağı sıvı yağda kavuruyoruz. Üzerine küçük küçük doğranmış domates turşularını ilave ediyoruz, biraz daha kavuruyoruz. Bir yemek kaşığı domates salçası ve domateslerin üzerine fazla çıkmayacak şekilde sıcak su ilave ediyor ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Pişerken kırmızı pul biber, kimyon ve eğer tuzu yeterli değilse tuz ilave ediyoruz. Sıcak sıcak servis yapıyoruz.   

Eğer turşumuz çok tuzlu ise, turşumuzu 1 saat kadar suda bekletip kavurmamızı yapabiliriz.                   

Translate