hürriyet

20 Kasım 2012 Salı

PIRASA DİBLESİ

pırasa diblesi


Merhabalar sevgili arkadaşlar, dostlar... Bu gün sizlere çok sevdiğim bir arkadaşımdan bahsetmek istiyorum. Arkadaşım sevgili Gönül. Gönül oldukça doğal, samimi sıcak kanlı bir arkadaş. Bir o kadar da farklı bir mutfağa sahip diyebilirim. "Ne zaman Onu ziyarete gitsem, muhakkak bana pırasa diblesi yapar, çünkü çok sevdiğimi bilir. Gerçi beni pırasa diblesiyle tanıştıran ve sevdiren yine kendisidir." Mutfağının farklı olmasının nedenlerinden biri Giresunlu olması.. Giresun mutfağı, karadeniz mutfağından ayrı bir yerde bence. Hemen hemen her sebzenin diblesini yapıyorlar. Oldukça vejeteryan bir mutfak. Diblenin ne olduğunu bilmeyenler için müjdem var. Bu gün sizlerle pırasa diblesi tarifini paylaşacağım. Muhakkak denemelisiniz. Çünkü klasik pırasa yemeklerinden sıkılanlar için harika bir kurtuluş. Ayrıca 5 çaylarında; Çayın, kekin, böreğin yanı sıra salata niyetine tüketilebilecek bir çeşit.


TARİFİN PAYLAŞIMI:

Yarım kilo ince doğranmış pırasa
1 tane rendelenmiş havuç
1 küçük kase iyice yıkanmış pirinç
1 küçük çay bardağı zeytinyağ
yarım limon
kırmızı pul biber
tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker



ACABA NASIL YAPILIR?

Orta boy bir çelik tencereye, zeytinyağ dökülür, en altta rendelenmiş havuç, onun üzerine ince doğranmış pırasa, en üste pirinçler, şeker konur ve tencerenin ağzı kapatılır. Kısık ateşte, küçük ocakta ağır ağır sebzeler suyunu salıp çekene kadar, arada  karıştırılarak yemeğimiz pişirilir. Yemeğin pişmesine yakın baharatı ve tuzu ilave edilir.Yemeğin piştiğini, pirinçlerin pilav kıvamına gelmesinden anlayabilirsiniz. 5 dakika kadar demlenmesi için bekleriz. Yemeğimiz servise hazırdır. Servisi sıcak ılık arası yaparsanız, lezzetini daha iyi anlarsınız. İsteğe göre yerken limon ilave edebilirsiniz. Ben şahsen limonsuz tadını alamıyorum.

Özellikle belirtmek isterim, teflon bir tencerede asla denemeyin. Seramik tencerede hiç denemedim. Fakat en idealinin çelik tencere olduğunu söyleyebilirim. Bir önemli hususta pirinçler ön plana çıkmamalı, pirinçler çok fazla olduğu zaman o dibleden çok sebzeli pilava benziyor, lezzetli olmuyor.





Teşekkürler Gönül...

Translate