hürriyet

17 Şubat 2013 Pazar

ETLİ YAPRAK SARMASI

etli yaprak sarması

Kim der ki üzüm yaprağı olsun, yemek olarak bu kadar lezzetli olsun.

Sararken kalabalık olmak, yerken az olmak esastır.

Hazırlaması tükenmez gibi, yemesi bir dakika. Seninle bir dakika misali.....

Yaprak sarmasını salamura yapraktan yapacaksanız yaprakları 1 saat  kadar sıcak suda bekletip fazla tuzunu almanızı tavsiye ederim.

Eğer taze yapraktan yapacaksanız yaprakların nasıl hazırlandığını anlatayım:

Taze yaprakların sapları kopartılır ve güzelce yıkanır. Yıkanan yapraklar derin geniş bir kapta, bol kaynar suda, ağzı kapalı şekilde, yarım saat kadar suda bekletilir. Rengi değişen yapraklar sudan çıkartılır ve hatta suyu sıkılır.

Yaprağımızın içi nasıl hazırlanmalı?

Her ne kadar yaprak sarmasının zeytinyağlısı makbul dense de,ben etlisini daha çok seviyorum.

Şimdi sizlere belirli ölçüler vermek zor olacaktır. Ben sizlere yaklaşık ölçüler ve malzemeler söylemek istiyorum.

Mesela içi için:

2 orta boy kuru soğan, ince küp şeklinde doğranacak.
2 büyük diş sarımsak, küp şeklinde doğranacak.
1 bağ maydanoz ince ince doğranacak.
Yarım bağ yeşil nane yaprakları, yoksa 1 çorba kaşığı kuru nane.
200-250 gr kıyma.
1.5 su bardağı dolmalık pirinç.
1 pırasa, ince ince doğranacak.
Yarım çorba kaşığı domates salçası.
Yarım çorba kaşığı biber salçası.
1 küçük çay bardağı zeytinyağ.
Tuz, zencefil,kırmızı pul biber, kimyon.

Bütün iç malzemeler derin bir kapta elle iyice karıştırılır, hatta yoğrulur.Hazırladığımız yapraklarla orta kalınlıkta sarılır.

Sarmayı pişireceğiniz tencerenin altına bol  miktarda zeytinyağ ve biber-domates salçası az miktarda sürülür.
Sarmalar düzenli bir şekilde tencereye dizilir. Tencerenin çok fazla dolmamasına dikkat etmek gerekir. Çünkü, pirinçler şişeceği için, dolmalar büyüyecek ve tencerede daha fazla yer kaplayacaktır.

Pişirmek, sarmada çok önemli bir ayrıntıdır. Sıcak su kullanmak şart.

Sıcak suyu sarmaların biraz üzerine çıkacak şekilde koyuyoruz. Önce orta ateşte 10 dakika, sonra 20 -25 dakika kısık ateşte zaman zaman suyunu kontrol edip, azar azar su ilave ederek pişiriyoruz. Pişip pişmediğini anlamanın en iyi yolu, 1 tane sarmayı afiyetle yemektir.

Serviste isterseniz yanında yoğurt veya limon kullanabilirsiniz.

Yaprak sarması çay kahvaltısında, misafir ikramlarında, akşam yemeği olarak, öğlen yemeği olarak kısacası her daim tüketilebilecek harika bir lezzettir. En azından benim için öyle..





Translate