Arnavutlar ve pırasa, pırasa ve Arnavutlar bir bütünün iki parçası gibiler. Sofralarında pırasayı baş tacı yapmışlar.
Samsun'un insan mozaiğinin içinde de Arnavutlar bulunmakta. İster istemez bizim mutfağımıza katkıları olmuştur. En sevdiğim yemeklerinden birisi pırasa böreğidir. Değişik güzel bir lezzettir. Tek sevmediğim yanı, hamurunun biraz sert olmasıydı. Ben de farklı denemeler sonucunda buna çare buldum. Yumuşacık, pul pul dökülen güzel bir börek çıkardım ortaya.
Mutfağınıza farklı bir lezzet katmak isteyenler, ya da bu böreği yapanlar bir de böyle yapmalısınız, diyorum.
Böreğimizin hamuru için; süte, una, kabartma tozuna, tuza, biraz ılık suya ihtiyacımız olacak.
Böreğimizin iç harcı için; yarım kilo pırasa ince doğranacak.
Çok az domates salçası,
kırmızı pul biber, tuz, zeytinyağ.
Bu malzemelerle pırasa kısık ateşte, geniş bir tavada sotelenecek.
Böreğimizin üzeri için; 1 yumurta, 1 küçük kase yoğurt, biraz zeytin yağa ihtiyacımız olacak.
Hamurumuz için ölçüyü şöyle vermek isterim:
Hamurumuzu yoğurduktan sonra 2 orta boy elma büyüklüğünde parçalara ayıracağız. Yani, hamurumuz 2 orta boy elma büyüklüğünde ve kulak memesi kıvamında olmalıdır. Ayırdığımız hamurları unlayarak merdanede açıyoruz ve zeytin yağla bol miktarda yağlıyoruz. Resimde görüldüğü gibi kesip tekrar hamuru toparlayıp, bol unla tekrar bir tepsi boyutunda açıyoruz. Açtığımız hamuru önceden yağladığımız fırın tepsisine döşüyoruz. Hazırladığımız pırasa içimizi bu hamurun üstüne yayıyoruz. Yine aynı şekilde hazırladığımız diğer hamuru bu malzemenin üzerine güzelce seriyoruz. Kenarlarını iyice parmaklarımızla kapatıyoruz.
Böreğin üzerine, önceden söylediğim malzemeleri iyice karıştırıp döküyoruz. Önceden ısıtılmış, 180-200 derecelik fırında yaklaşık yarım saat kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkartıp üzerini temiz bir bezle örtüyor ve biraz dinlendiriyoruz. Böreğimiz servise hazırdır.