Yaklaşık olarak 6 yıl doğunun Paris'i Malatya da yaşamak lütfuna eriştim. Malatya da severek yediğim köfte türlerinden biriside mercimek köfteydi. Malatya da mercimek köftenin bir çok çeşidini yapıyorlar. Patatesli bile yapıyorlar.
Aslına bakarsanız Malatya'nın mutfağı bir harika. Köfteleri bir harika. Balığın bile bir çok çeşidini yapıyorlar. Ben karadenizliyim ama karadenizde balık; ya kızartma, ya buğlama ya da ızgara yapılır. Malatya da kuşbaşı kavurmasını bile yedim ve balık değil, sanki çok farklı bir et kavurma yediğimi sandım. O derece yaratıcı insanlar. Onlar için yemekte sınır yok. Her şeyin her türlü yemeği yapılır ve çok da lezzetli yapılır.
Oturduğum apartmanda Esengül teyzem vardı çok tatlı akıllı bir kadındı. Yemekleri bir harikaydı. İlk defa patatesli mercimek köfteyi onda yemiştim. Sağ olsun, yöresel yemeklerinden yaptığı zaman, muhakkak bana bir tabak gönderirdi. Ellerine sağlık Esengül teyzem, sen çok yaşa...
Şimdi sizlere patatesli olmasa da güzel bir mercimek köfte tarifi vermek istiyorum.
Malzemelerimiz:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı ince köftelik bulgur
1 bağ yeşil soğan eğer yeşil soğan sevmiyorsanız, 2 orta boy kuru soğan, yeşil soğan seviyorsanız 1 ortaboy kuru soğan
2 büyük diş sarımsak
1 bağ ince doğranmış maydanoz, 1 kaç yaprak ince doğranmış yeşil nane
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sıvı yağ
sumak, kırmızı pul biber, kimyon, biraz zerdeçal, tuz.
bir limon suyu.
Mercimek köftenin sırrı mercimeğinin ve bulgurunun iyi pişmesinde dir. Eğer mercimek ve bulgur kıvamında pişmez, çiğ kalır ise berbat bir şey olur. Çok fazla pişer veya suyunu iyi çekmezse de cıvık cıvık bir şey olur ki, hiç estetik bir köfte duruşu olmaz.
Nasıl yapıldığına gelince, bir bardak mercimek 4 bardak suda iyice pişene kadar haşlanır. Haşladığımız kap derin olursa iyi olur. Mercimekler iyice pişince tamamiyle suyunu çekmeden 1 bardak bulgur eklenir ve karıştırılarak bulgurla mercimek pişirmeye devam edilir. Suyunu iyice çekince ocaktan alınır. Bulgur içinde iyice şişmesi için öğlece bekletilir. Bu esnada ayrı bir tavada ince ince doğranmış kuru soğanlarımız ve sarımsaklarımız sıvı yağda bir güzel yumuşayıncaya kadar sotelenir. Ocaktan almaya yakın salçalar ve baharatlar eklenir. Maydanoz, sevenler için yeşil soğan, yeşil nane ince ince doğranır. Tekrar belirmek istiyorum, yeşil soğan koyarsanız köfteye 1 orta boy soğan soteleyin. Yeşil soğan katmayacaksanız 2 ortaboy soğan soteleyin.
Mercimek ve bulgur biraz soğuduğunda hazırladığımuz soğan sote , yeşillikler, tuz ve limon suyu harmanlanır ve iyice yoğurulur. Elimizle köfte şekli verilir. 1 saat kadar dinlendirilir. Servise hazır köftelerimiz afiyetle yenir.
Sevgili Esengül teyzeme sevgilerimle...