hürriyet

30 Temmuz 2013 Salı

Fırında köfte

fırında köfte






Pazar günü bizim oturduğumuz semtin pazarı kurulur. Pazar alışverişimizi genelde eşim yapar. Sebze alışverişini köy pazarından yapmaya çalışır. Geçtiğimiz hafta çok güzel, taze köy patatesi bulmuş. Küçük, doğal lezzetli bir patates.


Cuma günü, iftar yemeği için misafirlerim vardı. Onlar için güzel bir menü hazırladım. Menümde vazgeçemediğim, fırın yemeklerinden, fırında köfte vardı. Esin kaynağım köfteden çok taze köy patatesleri oldu. Çünkü güzel patateslerle apayrı bir lezzette oluyor.


Fırında köftenin öncelikle köftelerini hazırlamak ve birkaç saat buzdolabında dinlendirmek gerekiyor.


Köfte için; 400- 500 gr az yağlı kıyma, kıyma mümkünse tek çekilmiş olsun. Kıyma iki kere çekildiğinde etin tadı kalmıyor.
1 orta boy soğan elde, ince küp şeklinde doğranacak.
Köfteyi tutması için 1- 2 dilim ekmeğin içi.
1 yumurta, 1 tutam maydanoz ince doğranacak.
2 diş sarımsak ezilecek.
Baharat olarak, kırmızı pul biber, zerdeçal, az kuru nane, kimyon kullanıyorum.
1 küçük çay bardağından biraz az sıvıyağ köftenin içine katılacak.
tuz.


Bütün malzemeleri iyice karıştırıp, yoğurup köfteleri hazırlıyoruz. Buzdolabında, üzeri strech filmle kaplanmış geniş bir cam tabakta, köfteleri 2 saat kadar dinlendiriyoruz. 


Köfteler kendini alınca, fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz. Yağlı kağıdın üzerine köftelerimizi diziyoruz. Aralarına uzun kalın, dilimlenmiş patatesleri yerleştiriyoruz.


Köftelerimizin lezzetli pişmesi için; Yarım çay bardağı sıvı yağı, yarım çorba kaşığı biber ve domates salçasını,az tuzu 1buçuk su bardağı kadar sıcak su ilave ederek karıştırıyoruz. Tepsideki köftenin yarım hizasına gelecek şekilde ilave ediyoruz.

Önceden ısıtılmış, 200 derecelik fırında suyunu çekip, köfteler ve patatesler kızarana kadar pişiriyoruz.



Afiyet olsun...

Translate