Patlıcan patlıcan olalı böyle eziyet görmedi. Eee ne yapalım o da bu kadar lezzetli olmasaydı. Kimi der imam bayıldı, kimi der karnıyarık, neymiş birisi etli olur muşta muş. Ben diyorum karnı yarık. Sonuçta patlıcanın karnını yarıyor muyuz? Yarıyoruz.
Patlıcan nasıl karnı yarık olur?
Bir sürü serüveni vardır aslında. Ya ilk önce kızartılır veya haşlanır ya da közlenir. En hafif ve lezzetli közleme şeklinde yapılanıdır ki, ben genelde bu yöntemi kullanırım.
Malzemelerimizi sıralayacak olursak:
1 kg patlıcan
2 orta boy soğan, 2 diş sarımsak ince doğranacak.
1 su bardağından az pirinç.
1 tutam maydanoz, ince doğranacak.
1 domates ince doğranacak.
250 gr kıyma1 küçük çay bardağı zeytinyağ
Kırmızı pul biber, karabiber, zerdeçal, sumak.
Yarımşar çorba kaşığı domates ve biber salçası.
tuz.
Patlıcanları güzelce yıkıyor ve birkaç yerinden bıçakla şişliyoruz ki, fırında patlamasınlar. 200 derecelik fırında pişene kadar közlüyoruz. Pişen patlıcanları bıçakla ortasından kesiyoruz. Kenarına yakın kabuklarını biraz soyuyoruz. Borcam tepsisine diziyoruz.
Ayrı derin bir tavada kıymayı soğanla soteliyoruz. Diğer malzemeleri biraz sıcak su ilave ederek, pirinçler şişene kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Maydanozları malzemeler piştikten sonra ilave ediyoruz.
İç malzemeler hazır olunca, önceden hazır patlıcanları dolduruyoruz. Patlıcanların yarısına çıkacak kadar zeytinyağlı ve hafif salçalı sıcak suyu yemeğe ilave ediyoruz. Tepsinin üstünü ısıya dayanıklı alüminyum folyo ile kapatıyoruz. Folyonun bir kaç yerine küçük delikler açıyoruz.
200 derecelik fırında 20 -25 dakika pişmeye bırakıyoruz.
Sıcak sıcak servis yapıyoruz.