hürriyet

20 Ağustos 2013 Salı

Zeytinyağlı Bamya

zeytinyağlı bamya


Bir bamya kraliçesi seçilecek olsa idi diyorum, hangisi birinci olurdu? İrisi mi, tıfılı mı, yoksa orta büyüklükteki mi?

Cevapları duyar gibiyim. Kimisi minik olanları sever, kaşığa rahat gelmeli estetik olmalı der.(Benim tercihimde bu yönde.) Bir grup iri olmalı çatalla rahat yemeliyim der. Bir grup ise, o ne öyle küçükmüş, iriymiş. Her şeyin kararı iyi orta boy en iyisidir der.

Tercihlerimiz her ne olursa olsun, bamya yemeğinin sırrı, malumunuz olduğu üzere pişirmesinde ve ayıklanmasında gizlidir. Bamya ne ölçüde olursa olsun, üst kısımdaki (halk arasında denildiği üzere bıyıkları) dediğimiz bölüm fazla derine kaçmadan bıçakla temizlenmelidir. Ya da onunla kim uğraşacak diyorsanız, hazır ayıklanmışı sizin için en uygun olacaktır.

Gelelim pişirmesine; Pişirirken fazla karıştırmamalı ve kaynamaya başlarken ilave olarak bir limon suyunu eklemeli. Bu yöntem bamyanın lazzetine lezzet katacak ve bamyaların yemek içinde diri kalmasını sağlayacaktır.

Canan usulü bamya yemeğinin pişirilmesi;

Malzemelerimiz:
1 büyük boy soğan, 2 diş sarımsak, ince küp şeklinde doğranmalı.
1 kg ayıklanmış, yıkanmış bamya.
2 orta boy patates, küçük küp şeklinde doğranacak.
2 domates kabuğu soyulmuş, doğranmış olacak
Yarım çay bardağı zeytinyağ.
1 yemek kaşığı biber salçası.(domates kullanmayacaksanız bir yemek kaşığı domates salçası)
1 limonun suyu
kırmızı pul biber, kimyon, tuz.

Tencereye soğanı, sarımsağı, zeytin yağını, salçayı altta olmak üzre, üzerine bamyaları, en üstüne domatesleri döşüyoruz. Üstüne çıkacak şekilde sıcak su ilave ediyoruz. Yaklaşık orta ateşte 15 dakika kaynatıyoruz. Suyunu kontrol ediyoruz, suyu az olmamalı.

Suyunu fazla çekmeden patatesleri ve 3 parmak üstüne çıkacak kadar kaynar su ilave ediyoruz.Baharatlarını ekliyoruz, ocağımızı kısıyoruz. 10 dakika sonra limon suyunu ve tuzunu ilave ediyoruz. 7-8 dakika içinde yemeğin altını söndürüyoruz. Yemeğimiz ılındığında servise hazırdır.

Afiyetle......

Translate