hürriyet

10 Ocak 2013 Perşembe

Sulu köfte

sulu köfte













Yemeğimiz 4 kişiliktir.


Çocukluğumda, hasta olduğum,  iştahsız olduğum dönemlerde her zaman iki yemek aklıma gelirdi. Annemden hep onları isterdim. Birisi tavuk suyuna güzel bir çorba veya sulu köfte. Mümkünse hep sulu köfte. Kızımda aynı benim gibi. Nedendir bilinmez ağzımın tadı olmadığında sadece bu iki yemeğin tadını alıyorum. Halen de öyledir.

Sulu köfteyi, akşam yemeğine misafir alacaksanız da tavsiye ederim. Mükemmel bir tercih olur. Sevmeyeni hiç görmedim. Özellikle soğuk kış günlerinde akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olsun. Yanına güzel bir yeşil salata veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ile harika olur.

MALZEMELERİMİZ:

1- 250 gr kıyma
2-1 orta boy soğan ve bir küçük diş sarımsak, ince ince doğranacak.
3- Yarım çay bardağından biraz fazla kırık pirinç( yaklaşık 1 saat suda bekleyecek).
4- 1 tutam ince doğranmış maydanoz.
5- zerdeçal, kırmızı pul biber, nane, tuz.
6- Yarım çorba kaşığı biber salçası ve domates salçası.


NASIL YAPILIR?

Kıyma, pirinç, maydanoz, tuz, baharatlar ve köftelerin tutmasını sağlayacak kadar buğday unu, iyice karıştırılıp, yoğurulur. Fındık büyüklüğünde parçalar alınıp köfteler yuvarlanır. Köfteler bir birbirine yapışmasın diye, yuvarladığımız köfteler unlanmış tepsiye atılır ve yapılan köfteler iyice unlanır.


Geniş ve derin bir çelik tencerede sıvı yağ, soğan ve salçalar hafif kavrulur.Üzerine sıcak su konur. Sıcak su kaynarken köfteler yavaş yavaş kaynayan suya ilave edilir. Ara ara karıştırılarak orta ateşte yaklaşık yarım saat kadar pişirilir. Köftenin suyunun çok koyu ve çok sulu olmaması gerekir.


Mis gibi kokusunu aldım gibi....
Afiyet olsun.......

Translate