Mercimek çorbası olsa da gazı olmasa.
Eğer püre şeklinde yaparsanız neden olmasın?
23 nisan günü Samsun Bulvar AVM'de çocuk şenlikleri ve etkinlikleri düzenleniyordu. Arkadaşım Dürrin'le birlikte kızlarımızı (canlarımızı) buraya getirdik. Kızım Zehra Su acıktığını söyleyince, bizde bahaneyle oturup bir şeyler yedik. O esnada konu konuyu açtı ve yemeklerden bahsederken söz mercimek çorbasına geldi. Dürrin mercimek çorbası yaptığını öğle ballandıra ballandıra anlattı ki, canım mercimek çorbası çekti. Ben de uzun zamandır mercimek çorbası yapmamıştım. Ertesi gün, 24 nisandı ve tabi ki ben akşam için mercimek çorbası yaptım. Ben mercimek çorbasını sebzeli yaparım genelde ve oldukça lezzetli olduğunu söylerler.
Sizlerle mercimek çorbası tarifimi paylaşmak istiyorum. Denerseniz çok seveceğinizi ve mutlu olacağınıza eminim.
Malzemelerimiz:
1 su bardağı kırmızı mercimek,
1 küçük patates(kabuğu soyulacak, küçük doğranacak.)
1 küçük kuru soğan(küçük doğranacak)
2 diş sarımsak( 2 ye veya 3 e bölünecek)
2 tane havuç( küçük doğranacak)
1 tutam yeşil nane.
1 tutam maydanoz
2 orta boy domates (kabukları soyulacak ve doğranacak)
1 kaşık tereyağ
kırmızı pul biber, zerdeçal, kuru nane, tuz.
Yarım çorba kaşığı biber salçası.
Yapılışı:
Mercimek, patates, kuru soğan, sarımsak, havuç, yeşil nane, maydanoz, domatesler, 1 orta boy tencerede (tencerenin yarısını geçene kadar su doldurulur.) Bu malzemeler, mercimek iyice pişene kadar, orta ateşte kaynatılır. Kaynatılırken ara sıra karıştırmanız ve tencerenin ağzını açık tutmanız gerekir. Çünkü taşabilir.
Pişen malzemeler ocaktan alınır ve biraz bekletilir. Daha sonra el blenderı yardımıyla püre yapılır. Püre haline gelen çorbamıza, baharatlarımız, salçamız, yağımız, tuzumuz ilave edilir. Orta ateşte yaklaşık 15-20 dakika kadar kaynatılır. Eğer çorbamız çok koyulaşırsa bir miktar sıcak su ilave edilerek kıvamını ayarlayabiliriz.
Ben mercimek çorbasını katiyen limonsuz tüketemem. Sizlere de tavsiye ederim.
Hepinize Afiyet olsun....
Sevgili Dürrin ve dünya tatlısı Ezgi'ye sevgilerimle....