Karnıbahar kış sezonu tüketmeyi en çok sevdiğim sebzelerden birisidir. Yemeğinden, kızartmasından, salatasından, asla vazgeçemem. Oldukça faydalı bir sebze olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Vücuttaki toksinleri temizleyen bir özelliği olduğunu duymuştum. Sağ olsun medya bizi bu konularda her geçen gün biraz daha iyi aydınlatıyor.
En lezzetli bulduğum yemeğidir. Ben yemeğini bol soğanlı seviyorum. Soğan, karnıbaharın pişerken verdiği o kokuyu tamamiyle siliyor, çok hoş bir lezzet veriyor.
Karnıbaharı nasıl pişireceğiz diyorsanız? İşte sizlere kendi tarifimi veriyorum.
YEMEĞİMİZ İÇİN GEREKLİ MALZEMELERİMİZ:
Yaklaşık bir kilo civarında beyaz temiz bir karnıbahar
2 ortaboy soğan
2 büyük diş sarımsak
3-4 adet domates
1 bağ maydanoz
istediğiniz kadar kıyma, istediğiniz kadar diyorum çünkü, bazıları kıymasız sevmediği gibi, bazıları kıymalı sevmiyor. Ben 200 gr kıymayla ideal diyorum.
isterseniz ince yeşil biberde oldukça yakışır.
kırmızı pul biber, zerdeçal
domates salçası, biber salçası
sıvıyağ.
tuz.
NASIL YAPILDIĞINA GELİNCE:
Karnıbaharlar iri iri parçalara ayrılır, yıkanır ve ağzı kapaklı bir tavada veya yayvan bir tencerede, bol sıvı yağda 5-10 dakika kadar kızartılır. Karnıbaharların diri kalmasına dikkat ediyoruz. Ayrı derin bir kapta kıymamız, küp küp doğranmış soğanlarımız, sarımsaklarımız, sıvı yağda soteleniyor. Bu soteye, en sonunda salçalarımız, baharatlarımız, tuzumuz ilave ediliyor.
Tencerenin en altına kızarmış karnıbaharlarımız, üstüne sotemiz, en üste ince doğranmış maydanozlarımız ve kabuğu soyulmuş, daireler şeklinde kesilmiş, domateslerimiz konur.
Üzerine kaynar suyu dökülür. Kaynar suyu yemeğin biraz üzerine çıkacak şekilde dökmemiz gerekir. Yaklaşık 15-20 dakika kadar orta ateşte pişirilir. Bur da önemli olan karnıbaharların çok eriyene kadar pişmemesidir. Karnıbahar sert ile yumuşak arasında olmalıdır.
Hepinize afiyet olsun...........