hürriyet

27 Ocak 2013 Pazar

kuymak

lorlu kuymak

Karadenizli olup, kuymak bilmeyen yoktur herhalde. Bu hafta sonu kahvaltı değilde ziyafet yaptık diyebiliriz. Eğer güzel bir kuymak yapıldıysa o kahvaltı bizim için ziyafettir. Özellikle kuymağı Artvin loruyla yaptıysanız bakın o kuymağın lezzetine. Asıl kuymağı yaylada yiyeceksiniz. Ben Kaçkar dağlarındaki bir yaylada ilk defa yediğimde hiç doymayacağım sanmıştım. TaBİ  o kuymak kaymakla yapılıyor ve kullanılan peynir olsun, un olsun, kaymak olsun, yağ olsun, çok taze olduğu için çok daha lezzetli oluyor. Bir de temiz yayla havası işin içine girince insan yedikçe yemek istiyor. Yanında yayla çayı taze köy ekmeği de olunca işin rengi tamamiyle değişiyor.

Sizlerde evinizde bu lezzeti denemek isterseniz, sizlerle paylaşacağım tarifi muhakkak deneyin derim. Hani derler ya ölmeden yapılması gerekenler nedir? Bence Doğu Karadeniz yaylalarını muhakkak gezin görün  karalahana dolması, mısır ekmeği, kuymak, turşu kavurması muhakkak yemelisiniz derim....

Nasıl yapıldığını öğrenmek isteyenler kağıdı kalemi hazırlayın, başlıyoruz anlatmaya:

Ben sizlerle 4 kişilik bir tarif paylaşmak istiyorum:

3 çorba kaşığı fırınlanmış mısır unu.
150-200 gr Artvin loru
1 kaşık tereyağ
Yarım çay bardağı sıvı yağ( isterseniz yağ olarak tamamiyle tereyağ kullanabilirsiniz.
lorumuzun tuzu az ise biraz tuz ilave edebilirsiniz.



Derin bir tencerede veya tavada yağımızı eritiyor ve yakmadan kararınca kızdırıyoruz. Bu yağdan bir kaşık kadar kuymağı servis yapacağımız tabağa koyuyoruz. Kalan yağın üzerine peynirimizi MISIR UNUMUZU koyuyor ve karıştırıyoruz. Üzerine kaynar su ilave ediyoruz. Suyun miktarı malzemenin biraz üzerinde olmalı. Sürekli karıştırarak kısık ateşte pişiriyoruz. Eğer suyunu erkenden çekerse, yani peynir ve un pişmeden, tekrar çok fazla olmamak kaydıyla kaynar su ilave ederek pişirmeye devam ediyoruz. Ta ki kepçeyle kuymağı alıp lapa lapa dökülene kadar. Pişme kıstası kuymağın lapa lapa dökülmesidir. KUYMAKTA peynir ne kadar bol olursa, yağı ne kadar kararında olursa ve ne çok sulu nede çok katı olmazsa o kadar iyi olur. Pişen kuymağı yağı döktüğümüz servis tabağına tamamiyle boşaltıyoruz. Kuymağı boşaltığımız da tabağın altında kalan yağ kuymağın üzerine çıkacak ve çok güzel bir görüntü yaratacaktır.


Sıcak sıcak servis yapıyoruz. Şimdiden herkese afiyetler olsun...





Translate